Vrijkomende rook bij toevoegen hout

Vrijkomende rook bij toevoegen hout

Een veel voorkomend probleem bij houtkachels met grote deuropeningen.
Wanneer de deur van een brandende kachel wordt geopend, moet de schoorsteen enorm trekken om een onderdruk in de kachel in stand te houden. Dat lukt alleen als de schoorsteen een doorsnede heeft die groot genoeg is, en een voldoende hoogte heeft. Als dat niet het geval is zou eigenlijk een kachel met een kleinere deur een betere keus zijn geweest.

De volgende tips kunnen soms helpen:

  • Controleer of een eventueel aanwezige afsluitklep in de verbindingspijp in de juiste positie staat.
  • Open de deur eerst op een kiertje en wacht een paar seconden voor u de deur langzaam verder opent tot zover als nodig.
  • Controleer of de verbindingspijp tussen kachel en schoorsteen schoon is.

Er zijn nog andere mogelijke oorzaken:

De externe uitlaat van de schoorsteen of rookkanaal heeft geen vrije doorgang van lucht meer. Dit kan omdat het is geblokkeerd door bomen of andere hoge planten, of een vogel of ander dier heeft zijn nest in uw rookkanaal. Oplossing: verwijder de belemmerende takken, bladeren, of nest.

Het probleem kan ook zijn dat de schoorsteen gewoon niet hoog genoeg is, bijvoorbeeld omdat een uitbreiding van het huis of een nieuwe garage hoger zijn dan de afvoerpijp. Oplossing: verhoog de hoogte van de schoorsteen of rookkanaal.

Winden, in het bijzonder val winden (tussen hoge gebouwen), kunnen rook terug de schoorsteen in blazen. Oplossing: Controleer de kap op de schoorsteen (als er een is), en indien nodig vervangen of toevoegen . Zorg echter wel voor dat dit niet de effectieve opening van uw schoorsteen vermindert.

verstopte schoorsteen