Uitleg over het stoken van een houtkachel

Stoken houtkachel

De beste Manier om uw Houtkachel te stoken:

  • Leg eerst wat aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes onderop zorg dat hier genoeg lucht bij kan komen.
  • Zorg ervoor dat de onderste luchtregelschuif open staat. Wat ook mogelijk is is om de as la een stuk open te zetten.
  • Bij de Modernere kachels zit aan de bovenkant van de kachel vaak de zogenaamde secundaire luchtregeling. opent u deze ook volledig.
  • Gebruik nooit spiritus of andere vloeibare brandstoffen om de kachel aan te steken. Dit kan tot gevaarlijke situatie's leiden.
  • Daarna Kunt u grotere stukken hout op het vuur plaatsen.Bouw dit rustig op totdat de kachel goed brand.
  • Zodra het hout goed brand kunt u de luchttoevoer sluiten zodat niet alle warmte weggaat door de schoorsteen.
  • Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- u kunt de smoorklep gebruiken.
  • Het beste is om vanaf nu wanneer nodig 1 blok op het vuur te gooien ipv 4 blokken in een keer zo zal de kachel zuiniger stoken en een rustiger vuur creeeren.
  • Het wordt afgeraden om tijdens een windstille of zeer mistige dag te stoken. De reden hiervan is dat er dan mogelijk niet voldoende trek in de schoorsteen is, waardoor de rook onvoldoende afgevoerd kan worden.
  • De eerste keer dat u een Kachel stookt of een nieuwe kachelpijp zullen deze aan de buitenkant wat roken ventileert u daarom dus goed. Na een half uurtje zal dit stoppen. Zet het eerste half uur ook af en toe het deurtje op een kier om te voorkomen dat het koord in de deurtjes aan de verf plakt.

Vuur Doven

  • Het doven van vuur veroorzaakt onvolledige verbranding en schadelijke gassen. Laat het vuur daarom rustig uitbranden.
  • Laat vuur (‘s nachts) niet zachtjes nasmeulen. Doof het volledig met zand of sluit de luchttoevoer af. Bij nasmeulen vindt onvolledige verbranding plaats en ontstaan schadelijke gassen.