Rookkanaal voor pelletkachels

Direct naar: 

> Over onze rookkanalen
> Opbouw rookkanaal
> Basisregels rookkanaal

Veel Pelletkachels worden verkeerd aangesloten; omdat men denkt dat het een soort veredelde geisers zijn. Dat zal na een tijdje echter veel problemen opleveren. Zo kan uw gevel zwart uitslaan of moet u wellicht uw rookkanaal verwijderen op last van de gemeente. U moet dus de juiste rookkanalen gebruiken én op de juiste manier installeren! 

Wij leggen u hieronder graag uit hoe u tot het juiste rookkanaal komt voor uw pelletkachel. Komt u er niet uit? Dan helpen onze specialisten u graag telefonisch bij het samenstellen van uw rookkanaal via 020-2258390

pelletkachel rookkanaal

Rookkanaal voor pelletkachels bij Kachelpijp Specialist

Kies net als ruim 40.000 mensen voor u voor een rookkanaal van Kachelpijp Specialist. Door te kiezen voor onze kachelpijpen van hoogwaardige kwaliteit met maar liefst 25 jaar garantie bent u er zeker van dat u de komende jaren veilig kunt stoken. Deze 25 jaar garantie kunnen wij u aanbieden doordat de wanddikte van rookkanalen gemiddeld 50% dikker is dan die van concurrenten en doordat de rookkanalen worden gemaakt in Europa, waar u elders vaak producten uit China vindt. Daarnaast bent u daarnaast gegarandeerd het voordeligst uit wanneer u een rookkanaal aanschaft bij Kachelpijp Specialist. Dit kan u vaak honderden euro's schelen! Ten slotte zijn onze producten snel en eenvoudig te installeren. Hierbij kunt u ons vanzelfsprekend altijd om hulp vragen wanneer u er toch niet uit komt. 

Enkelwandig 80 mm Enkelwandig 100 mm Dubbelwandig 80 mm Dubbelwandig 100 mm

Hoe rook pelletkachel afvoeren? 

De rook van een pelletkachel is veel minder heet dan die van een hootkachel; en wordt door een ventilator naar boven gedrukt. Rook van een hout- of gaskachel gaat "uit zichzelf" door de eigen hitte naar boven. Doordat de rookgassen van een pelletkachel naar buiten worden geblazen zal een eenvoudige schoorsteen volstaan. Veelal is een kanaal van 80 mm doorsnede voldoende.

U kunt het best:

 - door huis, met dubbelwandig geisoleerde buizen vanaf eerste plafond; en door het dak.
 of
 - naar buiten, en dan dubbelwandig geisoleerd tot boven het dak in de vrije zone.
of
- aansluiten op een RVS kachelbuis in een bestaande schoorsteen (er komt te veel vocht vrij om direct op een bestaande gemetselde schoorsteen aan te sluiten).

Basisregels voor het rookkanaal

 • pijpen lopen door geisoleerde ruimtes: enkelwandig (dubbelwandig ook mogelijk).
 • pijpen lopen door ongeisoleerde ruimtes of buiten: altijd dubbelwandig geisoleerd.
 • materiaal: geëmailleerd staal of RVS.
 • geen aluminium. Met pakkingen t.b.v. luchtdichtheid.
 • probeer minimaal zo'n 150 cm verticaal omhoog te gaan met de pijp.
 • voorzie een condensvanger onderaan het verticale stuk.
 • ga niet meer dan twee meter vlak horizontaal.
 • als u over een langer stuk min of meer horizontaal moet gaan: laat de pijp stijgen met een hellingshoek van minimaal 3gr.
 • probeer teveel bochten te vermijden, gebruik waar mogelijk 2x 45gr i.p.v. 1x 90gr.
 • werk een horizontaal eindigende pijp (meestal muurdoorvoer van binnen geplaatst pijpenwerk) af met een roosterkap.
 • werk een verticaal eindigende pijp (meestal dakdoorvoer of pijpenwerk buiten) af met een regenkap ("chinese hoed") of - nog beter - een anti-valwindkap ("tonkap").
 • houdt rekening met het feit dat u de pijpen regelmatig moet kunnen schoonmaken.
 • bij doorvoeren door brandbare of temperatuurgevoelige materialen: gebruik dubbelwandige doorvoeren.

Te vermijden fouten

Rookgasafvoer bij stroomuitval

Pelletkachels hebben elektriciteit nodig om pellets in de verbrandingspot te doen en om de ventilatoren te laten draaien, dus uw pelletkachel zal niet goed werken zonder een elektriciteit. Als de stroom uitvalt, kan er rook ontstaan in de pelletkachel. Zorg ervoor dat uw kachel een back-up batterij heeft om de ventilatoren lang genoeg te laten draaien om de pellets in de verbrandingskamer te verbruiken. Raadpleeg een erkend elektricien als u overweegt om uw pelletkachel aan te sluiten op een generator.

Rookkanaal uit laten monden door de gevel

pelletkachel rookkanaal langs gevel

Voor Pelletkachels is uitloop door de gevel sterk af te raden. Het is in Nederland namelijk volgens het bouwbesluit verboden om uw pelletkachel direct uit de gevel uit te monden. Daarnaast zult u een zwarte buitenmuur krijgen; en krijgt u zelf last van rooklucht (en de buren mogelijk ook). 

Naar de rookkanalen voor pelletkachels

Enkelwandig 80 mm Enkelwandig 100 mm Dubbelwandig 80 mm Dubbelwandig 100 mm