Kachelpijp type kiezen

Kiezen type kachelpijp

De kachelpijpen die voor openhaarden en houtkachels worden gebruikt, moeten bestand zijn tegen hoge temperaturen. Meestal worden daarvoor gecoate stalen kachelpijpen of RVS kachelpijpen toegepast. Geblauwd staal wordt weinig toegepast omdat dat maar een stookseizoen meegaat. Aluminium mag niet worden gebruikt voor houtvuur omdat dit materiaal een te laag smeltpunt heeft. Voor gaskachels zijn aluminium schoorsteenpijpen wel toegestaan.

Hittebestendigheid
Het rookkanaal van een gashaard moet bestand zijn tegen temperaturen van 250 °C (open systemen, waarbij de haard lucht uit de omgeving aanzuigt) of 450 tot 500 °C (gesloten systemen, waarbij de haard de lucht rechtstreeks van buiten aanzuigt en de rookgassen direct naar buiten afvoert). Bij een houtkachel is dat 600 °C (gebruiksomstandigheden) tot wel 1000 °C (bij schoorsteenbrand).

Omdat de materialen bij een gashaard lang niet zo hittebestendig hoeven te zijn, vallen de kosten van het rookkanaal bij deze toestellen over het algemeen lager uit dan bij houthaarden.

In de tabel hieronder ziet u welke kachelpijpen worden gebruikt voor welke toepassingen:

Selectie kachelpijp

Concentrische kanalen
Concentrische kanalen worden toegepast bij gesloten toestellen en voorzet- of inbouwhaarden die met name worden gebruikt voor gashaarden in woningen die mechanisch geventileerd zijn. Vanzelfsprekend zijn deze ook toepasbaar bij natuurlijk geventileerde woningen. Bij concentrische kanalen wordt de zuurstof die de toestellen nodig hebben voor de verbranding van de brandstof van buiten aangezogen en worden de rookgassen door de binnenpijp afgevoerd.

RVS kachelpijpen
Dubbelwandig Inox kachelbuis

Enkelwandige RVS kanalen
Deze zijn niet brandwerend van zichzelf. De vlammen blijven wel binnen het kanaal als het goed gemonteerd is, maar de temperatuur loopt te hoog op waardoor de brandveiligheid in het geding kan komen. Worden daarom enkel gebruikt voor renovatie van schoorstenen, en voor gaskachels.
In geval van renovatie van een bestaande schoorsteen werkt de oude schoorsteen als isolatie.

Dubbelwandige RVS kachelpijpen
Dit zijn dubbelwandige pijpen waarbij tussen binnenbuis en buitenbuis steenwol of glaswol isolatiemateriaal is aangebracht. Deze kachelpijpen zijn dus wel brandwerend. De meeste types moeten wel omkokerd worden.

Flexibel RVS rookkanaal
Beschikt u over een gemetselde schoorsteen maar is deze lek? Een roestvrijstalen flexibele pijp biedt uitkomst.. Op deze pijp kan zowel een houtgestookt,- als gasgestookt toestel worden aangesloten. De naam zegt het al, zulk een pijp is flexibel. Dit maakt het mogelijk de pijp door een gemetselde schoorsteen te manoeuvreren, zelfs als er bochten inzitten. Aangezien de pijp van roestvrij staal is gemaakt, heeft de pijp een lange levensduur. De pijp wordt door het gehele rookkanaal getrokken waardoor u zonder een ingrijpende verbouwing weer over een rookdicht en veilig rookkanaal beschikt.
Flexibele RVS buizen worden geleverd als enkelwandig (binnen en buitenzijde hetzelfde) en als dubbelwandig (buitenkant ruw zodat buis op zijn plaats blijft, en binnenzijde glad om roetophoping te voorkomen). Dubbelwandig flexibel is sterker en gaat niet zo snel kapot als bij installatie.  Wij adviseren altijd dubbelwandig flexibel bij renovatie van bestaande schoorstenen omdat het niet zo snel kapot gaat, en veiliger is.

Klik hier voor meer informatie over rookkanalen voor pelletkachels en condensketels.

Assortiment

Wij bieden u de volgende soorten kachelpijp aan in verschillende doorsnedes:

Flexibele RVS pijpen Dubbelwandig RVS Enkelwandig RVS  2 mm dikwandig gecoat staal